Anticonceptie
Als verloskundige zijn we er voor jou omdat je een zwangerschapswens hebt of omdat je zwanger bent, maar ook als je niet (meer) zwanger wilt worden. Bij ons kun je terecht als je vragen hebt over anticonceptie of als je geholpen wilt worden met de keuze welke vorm van anticonceptie het beste bij jou past. Ook voor het plaatsen van een spiraal of de implanon kun je bij Fem terecht. Om een afspraak bij ons in te plannen, is het niet nodig dat je bij ons bekend bent of al een keer bent bevallen.
Voor het maken van een afspraak kun je contact op nemen met onze assistente op het tel. nr: 06-10199988 of via ons contact formulier.
Anticonceptie na de bevalling
Na de bevalling kun je snel weer vruchtbaar zijn, ook als je borstvoeding geeft. De eerste keer dat je weer ongesteld wordt is niet te voorspellen. Daarom weet je niet wanneer de eerste eisprong plaatsvindt. Om er zeker van te zijn dat je niet direct weer zwanger wordt (hoewel je bij ons natuurlijk altijd van harte welkom bent), is het verstandig om anticonceptie te gebruiken.
Het gebruik van de pil en de nuvaring worden in combinatie met borstvoeding afgeraden. Hierin zitten hormonen die de borstvoeding terug kunnen laten lopen. Alleen de zogenaamde minipil, de cerazette, kan veilig gecombineerd worden met borstvoeding. Andere vormen van anticonceptie waaraan je kunt denken tijdens de borstvoedingsperiode zijn het condoom, de spiraal (zowel de koper als de hormoon spiraal) en de implanon.
Bij het afsluiten van het kraambed, zo’n acht dagen na de bevalling, zal het onderwerp anticonceptie door ons worden besproken. Voor meer informatie hierover kun je ook terecht bij je huisarts of op het internet www.anticonceptie.nl.
Op de nacontrole zo’n 6 weken na de bevalling kunnen wij je anticonceptie voorschrijven en als je wilt meteen een afspraak inplannen voor het plaatsen van een spiraal of implanon. Dit is mogelijk vanaf 10 weken na de bevalling, op afspraak.