Adviezen

Als je zwanger wilt worden en tijdens de zwangerschap is het belangrijk extra aandacht te besteden aan je levensstijl. Daarom is het advies:

  • niet roken
  • geen alcohol
  • geen drugs
  • voorzichtig met medicijnen, ook als ze zonder recept verkrijgbaar zijn
  • gebruik foliumzuur
  • voldoende bewegen
  • gezond eten

Niet roken

Roken tast de eicellen aan. Je kans om zwanger te worden vermindert daardoor met 50 %! Bij de man tast het roken de kwaliteit van het zaad aan.
Roken tijdens de zwangerschap verhoogt de kans op een miskraam, babysterfte en longproblemen bij je kind. Bij meisjes vergroot het tevens de kans op vruchtbaarheidsproblemen op latere leeftijd.

Geen alcohol

Alcohol vermindert de vrouwelijke en de mannelijke vruchtbaarheid. Tijdens de zwangerschap geldt het advies helemaal geen alcohol te drinken, zelfs niet één glaasje. Er is nl. geen gegarandeerd veilige hoeveelheid alcohol die een zwangere kan nuttigen zonder gevolgen.

Geen drugs

Drugs is echt taboe als het gaat om zwanger willen worden of zwanger zijn. Mocht je het probleem willen aanpakken, dan kunnen wij je helpen de juiste mensen hiervoor te vinden.

Gebruik foliumzuur

Wij raden aan vanaf 4 weken voor t/m 8 weken na de bevruchting foliumzuur te gebruiken. Bij een dosering van 0,4 tot 0,5 milligram vermindert dit de kans op een open ruggetje bij je kindje. Foliumzuur is vrij verkrijgbaar bij drogist en apotheek. Je kunt ook meteen beginnen met multivitaminen speciaal voor zwangere vrouwen hierin zit ook de juiste dosering foliumzuur.

Calcium

Gebruik 1 gram calcium per dag. Het verkleind mogelijk het risico op vroeggeboorte, zwakke botten bij de ongeboren baby en een te laag geboortegewicht. Daarnaast kan calcium een te hoge bloeddruk bij de aanstaande moeder mogelijk voorkomen en het risico op pre-eclampsie verlagen.

Brochures