Echo

Een echo tijdens je zwangerschap is een hele bijzondere gebeurtenis. Ontzettend leuk, omdat je jullie kindje eventjes echt kunt zien. Maar ook heel spannend, omdat we met behulp van de echo onderzoeken of jullie kindje zich goed ontwikkelt.

Tijdens de zwangerschap maken we vijf echo’s:

Rondom de intake bieden we een echo aan om de eerste glimp van je zwangerschap op te vangen. Deze echo, ook wel bekend als de vitaliteitsecho, is bedoeld om te bevestigen of er sprake is van een intacte eenlingzwangerschap.

Met de intake-echo kunnen we:

  • Controleren of de zwangerschap zich bevindt waar het hoort, namelijk in de baarmoeder
  • Vaststellen of er één embryo aanwezig is
  • Controleren of het hartje klopt
  • De geschatte zwangerschapsduur bepalen

Deze echo is een belangrijk moment van bevestiging en kan veel geruststelling bieden. We moedigen je aan om voor deze echo met een gevulde blaas te komen, zodat we een duidelijk beeld kunnen krijgen.

Een termijnecho is een belangrijk onderdeel van de prenatale zorg, omdat het de exacte zwangerschapsduur vaststelt. Tussen de 10 en 13 weken zwangerschap is deze echo het meest betrouwbaar.

Gedurende deze periode verloopt de groei en ontwikkeling van elke foetus nagenoeg gelijk. Onze echoscopiste meet tijdens de termijnecho de grootte van de foetus om zo de precieze leeftijd vast te stellen en de uitgerekende datum te bepalen.

Voor een optimale echo-ervaring adviseren we je om met een iets gevulde blaas te komen. Een volle blaas tilt namelijk de baarmoeder iets omhoog, waardoor het kindje beter zichtbaar is tijdens de echo.

De 13 weken echo, ook wel bekend als het eerste trimester SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek), wordt aangeboden als onderdeel van een landelijke studie genaamd de IMITAS studie. Tijdens deze echo wordt gekeken naar de ontwikkeling van je ongeboren kindje in een vroeg stadium van de zwangerschap.

Het doel van de 13 weken echo is om mogelijke ernstige lichamelijke afwijkingen, zoals een open schedeltje of grote defecten in de buikwand, in een vroeg stadium op te sporen. Hoewel je kindje rond 13 weken nog klein is en minder ver ontwikkeld dan bij ca 20 wk, kunnen sommige ernstige afwijkingen al zichtbaar zijn. Dit geeft je de tijd om, indien nodig, vervolgonderzoek te overwegen en weloverwogen beslissingen te nemen.

De 13 weken echo en de 20 weken echo hebben hetzelfde doel, namelijk het screenen op afwijkingen, maar vullen elkaar aan doordat ze op verschillende momenten in de zwangerschap plaatsvinden.

We willen je vragen om bij de 13 weken echo geen kinderen mee te nemen. Dit zorgt voor een rustige omgeving tijdens het onderzoek.

De echo vindt bij voorkeur voor de 14 weken plaats.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de 13 weken echo? Neem dan gerust contact met ons op. We staan klaar om je te ondersteunen tijdens deze bijzondere periode van je zwangerschap!

Meer informatie over de 13 weken? Hier vindt je antwoord op de meest gestelde vagen en voor aanvullende informatie kun je ook kijken op de website of in de folder.

Net als de 13 weken echo, is de 20 weken echo een structureel echoscopisch onderzoek, ook bekend als de tweede trimester SEO (Structureel Echoscopisch Onderzoek). Dit onderzoek is gericht op het screenen op structurele afwijkingen bij je kindje.

Bij de 20 weken echo kijken we naar aanwijzingen voor eventuele afwijkingen. Het onderzoek vindt bij voorkeur plaats vóór 20+0 weken zwangerschap. Het is belangrijk om te weten dat niet alle afwijkingen zichtbaar zijn bij deze echo. Bovendien hoeven niet alle aangeboren afwijkingen al zichtbaar te zijn tijdens de zwangerschap. Als er geen bijzonderheden worden gevonden, betekent dit niet per se dat je kindje volledig gezond is.

Als er tijdens de 20 weken echo iets afwijkends wordt gezien, krijg je een vervolgonderzoek aangeboden. Dit vervolgonderzoek bestaat in eerste instantie uit een uitgebreid echoscopisch onderzoek (GUO) door een gespecialiseerde gynaecoloog in het ziekenhuis. Tijdens een gesprek met de echoscopiste, verloskundige of gynaecoloog wordt uitgebreid uitgelegd wat dit vervolgonderzoek inhoudt en welke keuzes je hierin kunt maken.

We willen je vragen om bij de 20 weken echo geen kinderen mee te nemen. Dit zorgt voor een rustige omgeving tijdens het onderzoek.

Heb je vragen of wil je meer informatie over de 20 weken echo kun je ook kijken op de website of de folder downloaden.

Rond 32 weken zwangerschap bieden we een groeiecho aan om te kijken of jullie kindje goed ligt en zich goed ontwikkelt.

Tijdens deze groeiecho controleren we verschillende aspecten, waaronder de ligging van jullie kindje en de groei van de baby. Dit geeft ons belangrijke informatie over de gezondheid en het welzijn van jullie kindje richting de bevalling.

Het is een geruststellend moment om te zien hoe jullie baby groeit en goed groeit in de baarmoeder.

Mochten er meer echo’s nodig zijn, dan is dat nooit een probleem.

Alle echo’s worden gemaakt in onze vestiging in Vught. Maureen Jacobs, Sjifra Schenning, Iris van der Struijk en Petra van der Tempel zijn onze echoscopisten en dragen samen zorg voor alle echo’s. Wij beschikken over de meest geavanceerde apparatuur en uitgebreide kennis en ervaring. Echo’s worden gemaakt op afspraak en jullie zijn zowel overdag als ’s avonds welkom.

Mocht het niet lukken om naar Vught te komen of hebben jullie liever de echo in Boxtel, dat is dit ook mogelijk. Wij werken samen met PNS de Meierij. Maar kijk zeker ook voor meer informatie op https://www.echocentrumpril.nl/

Echoscopie is een goed hulpmiddel om tijdens de zwangerschap naar jullie kindje te kijken en het te onderzoeken. Maar er zitten wel beperkingen aan. Niet alle afwijkingen kunnen worden opgespoord. Dus ook als we tijdens de echo’s geen bijzonderheden zien, is dat geen garantie voor een gezonde baby.

Brochures