Gezond zwanger

Tijdens je zwangerschap kun je de meeste dingen gewoon blijven doen zoals je gewend bent. Er zijn echter een aantal zaken waar je op moet letten als het gaat om voeding en beweging. Eet gezond en gevarieerd volgens de schijf van vijf van het voedingscentrum. Zij hebben ook de app “zwangerhap” ontwikkeld. Dit is een hulpmiddel wanneer je niet zeker weet of je iets wel of niet mag eten in de zwangerschap. Daarnaast wordt het aangeraden om gedurende je zwangerschap dagelijks 30 minuten te bewegen. Denk bijvoorbeeld aan wandelen en zwemmen. Hieronder vind je nog een aantal andere belangrijke aandachtspunten.

Toxoplasmose

Vermijd (half)rauw vlees zoals rode biefstuk, carpaccio, tartaar, chorizo, rosbief en filet americain in verband met het risico op toxoplasmose. Om deze infectie te voorkomen moet je het verschonen van de kattenbak tijdens je zwangerschap echt aan iemand anders overlaten. En werken in de tuin mag alleen met handschoenen aan!

Listeriose

Eet geen kazen die gemaakt zijn van rauwe melk, om het risico op listeriose-infectie te beperken. Kijk dus uit met kazen als er au lait cru op staat. Maar ook voorverpakte vis en slaatjes kunnen deze bacterie bevatten. Eet dus geen voorverpakte paling, makreel, garnalen of gerookte zalm. Dagvers van de visboer of verhit mag natuurlijk wel.

Vitamine A

Beperk het eten van orgaanvlees. Je mag best een keer een boterham met smeerleverworst of paté eten, maar laat de lever en niertjes even staan. Er zit teveel vitamine A in dat schadelijk is voor je kindje.

Roken, alcohol en drugs

Om blijvende schade bij je kindje te voorkomen raden we aan roken, alcohol en drugs volledig te vermijden. Meer informatie hierover vind je op de pagina ‘zwanger worden’ op deze website.

Brochures