Screening

Jullie kunnen laten onderzoeken (screenen) hoe groot de kans is dat jullie kind down-, edwards- of patausyndroom heeft.

Dit verloopt als volgt:

  • Je verloskundige vraagt bij het eerste bezoek of jullie meer willen weten over de screening. Pas dan mogen we het officieel uitleggen en zal er een extra afspraak gepland worden om dit in alle rust te kunnen bespreken.
  • Het is fijn als jullie je van te voren voorbereiden op dit gesprek door de informatie te lezen op PNS.nl en de keuzehulp Bewust Kiezen op deze website in te vullen. Ook de folder NIPT, onderaan deze pagina, geeft veel informatie voor de onderzoeken.
  • Jullie kunnen kiezen voor de volgende test:
  • De NIPT is een screeningstest om kinderen met down-, edwards- en patausyndroom te ontdekken. Door middel van bloedafname kunnen we, met enige zekerheid, zien of jullie kindje is aangedaan met één deze drie afwijkingen. Ook kunnen we kijken naar de rest van de chromosomen. (nevenbevindingen)
  • Na het gesprek kiezen jullie of jullie mee willen doen aan de screening. Deelname aan de screening is vrijwillig en is gratis.
  • De uitslag van de screening kan leiden tot moeilijke keuzes. Krijgen jullie een ongunstige uitslag en zijn jullie misschien zwanger van een kind met down-, edwards- of patausyndroom? Dan kunnen jullie kiezen voor vervolgonderzoek om zekerheid te krijgen. Bij het maken van deze keuze kunnen jullie hulp krijgen.
  • De uitslag van vervolgonderzoek kan opnieuw leiden tot moeilijke keuzes.

Ook dan kunnen jullie hulp krijgen.

Tijdens het eerste gesprek dat jullie met ons hebben rond de 7 à 8 weken, bespreken we jullie wensen op het gebied van prenataal onderzoek en geven we meer informatie over de verschillende mogelijkheden.

Brochures